Fordsierra.cz

Diskuzní fórum příznivců vozů Ford SIERRA
Právě je pon 16. pro 2024 0:43:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Osvětlení interiéru (tlačítka atd)
PříspěvekNapsal: stř 19. srp 2009 23:06:34 
SIERRA člen
SIERRA člen

Chtěl jsem si udělat z origo zeleného podsvícení kompletní modré. Ale zjistil jsem že žárovky podsvícení ovladače ventilátoru a zapalovače budou problém. Přihrádku spolujezdce jsem osvětlil (stejná patice -T10- jak přístrojovka), taktéž popelník (patice T5 - malá ledka). K žárovce v zapalovači jsem se nedostal přes ten její kryt a žárovka u ventilátoru je nějaká spešl. Navíc drát k žárovce zapalovače je asi mrtvej, v elektrice nejsem machr, ale pokud změřím napětí drátu k žárovce (podle mě plus) a minus zapalovače, nehází to žádnej proud.

Další problémový místo jsou šoupátka topení, někde jsem četl, že se musí sundat celej vršek palubky. Nevíte někdo jaká je tam žárovka? Abych nesundal palubku a zjistili, že se tam nevejde ta T5.

Řešil jste někdo změnu podsvětlení v těhle místech? Jak jste to udělali?

Ještě mi zbývaj tlačítka na vyhřívání oken/mlhovky, ale to nebude takovej problém. O tom se tu i někde psalo.

Obrázek

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 20. srp 2009 8:13:11 
SIERRA člen
SIERRA člen

na starém ohc=čku jsem demontoval táhla topení a byla tam normální žárovka jako je v kaslíku (nebo parkovačky) a celá palubka dolů nemusí, stačí je ten domeček (stará přístrojovka) co drží budíky pak se na to dostaneš...na té kulaté si tím nejsem jistý.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 20. srp 2009 10:17:14 
SIERRA nejZávislák
SIERRA nejZávislák

U kulaté velmi podobně, po sundání toho velkého krytu přístrojů je tam myslím jeden řížový šroub a po jeho odšroubování se ty táhla dají uvolnit a povytáhnout směrem k řidiči.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 20. srp 2009 13:51:09 
SIERRA člen
SIERRA člen

Po sundání krytu tam jsou tři šroubky (dva dole) a nejde to vytáhnout. Jen zatlačit...mám hranatou palubku...

Obrázek

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 20. srp 2009 13:59:00 
SIERRA nejZávislák
SIERRA nejZávislák

...možná tři, já už si to fakt nepamatuju :-) .
No, vytáhnout to ale jde, ano zatlačit a jako by "provléci" (blbý slovo) tou obdélníkovou dírou.
Aspoň mě se to před časem určitě takhle povedlo :-) .

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 20. srp 2009 14:49:45 
SIERRA člen
SIERRA člen

S tym topením - tak ako Eddie- ono je to tam časom sadnuté a špína zažraná to drží. U mňa na Mk I je v topoení presne taká žiarovka ako v pristrojovke tie väčšie.V regulátore ventilátora , čo si písal, je taká ako v tlačítku vystražných. Dá sa to kupiť v autotechne, len ju mať zo sebou. Ale obe sú číre ( aj tá u zapalovaču je číra ) takže "farebnosť" je dana tou kulisou z priesvitného plastu za ňou no a ten je zelený - takže jedine to prelusknuť nejako na modro :shock: Ale u mňa má regulátor ventilátora práve taký modrastý nádych pri podsvietení. neviem prečo bo ten plast je zelený, ale je to tak - no a ja to práve scem mať šecko zelené - jak zbytok osvetlenia. Tak skus a daj vedieť jak sa to zdarilo. Držím palec 8-)

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 20. srp 2009 15:00:00 
SIERRA nejZávislák
SIERRA nejZávislák

Oni se veškeré ty žárovky dají koupit s různě barevným sklem (nejčastěji: modré, zelené, oranžové, červené).
To jak to svítí je samozřejmě dáno u bílé žárovky tou plastovou deskou, která to světlo vede, ale při použítí barevné žárovky se výsledek změní (např. v případě zelené to co bude vidět bude výrazně sitější - jako by tmavší, ale intenzita světla bude prakticky stejná, v případě modré to bude zase víc připomínat sytou - tmavou modrou, intenzita možná o málo menší).
Aspoň když jsem kdysy dělal podobné "pokusy" :-D , tak takhle vypadal výsledek. Červenou jsem nezkoušel... :-) .
Jo a stejně mám v autě všechny žárovky "klasický", tzn. čirá, jen mě tenkrát zajímalo, jak by to mohlo asi vypadat :-D .

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 20. srp 2009 15:09:23 
SIERRA člen
SIERRA člen

Takže myslíš Eddie, že keby som tam dal zelenú žiarovku ( do toho reg. ventilátora) mohla by "prebiť" tú modrú, len bude sýtejšia ?

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 20. srp 2009 16:17:15 
SIERRA nejZávislák
SIERRA nejZávislák

No, já to zkoušel jen obráceně...
Ale každopádně tohle není nejlepší místo... ostatní "rozvody" světla jsou řešené plastovou deskou, která je při rozebrání té věci nejlpe přirovnatelná ke klasickému zelenému pravítku - možná jen o kousek méně barevnému, tzn. průhledný barevný plast.
U táhel topení je to jinak, tam jsou na vrch plastu použity dvě barvy, takže co to udělá fakt nevím, ale zrovna tady bych o nějaké změně podsvícení moc nepřemýšlel - podle mě to bude barevně pořád podobné a žádnou zajímavou změnu tam asi neuděláš, spíš to bude vypadad divně a třeba červený kus ze zel. podsvícením podle mě téměř nebude vidět...

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 20. srp 2009 18:07:47 
SIERRA člen
SIERRA člen

Zatím mám modře řešenou jen přístrojovku a ta je taky přes zelenej plast (bílé budíky ještě nemám :-) ) a myslím, že výsledek je velice dobrý, mě ta barva aspoň vyhovuje, není taková "ostrá"...

Fotky jsou tady : http://www.fordsierra.eu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=37951#37951

Každopádně nějaká odlišná žárovka mě nezastaví...Až budu mít čas někde nějakou koupit tak dám vědět jak to dopadlo...

Obrázek

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 20. srp 2009 18:26:43 
SIERRA nejZávislák
SIERRA nejZávislák

No, na té palubce je právě vidět jedna "nevýhoda". Konkrétně, že když něco modrého má podsvítit i červenou (oranžovou) např. ručičku přístrojů - moc to nefunguje...
Někde jsem zaslech, že se na to používá nějaký bezbarvý reflexní lak a pak už je to lepší, ale zkušennosti s tím nemám.

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: čtv 20. srp 2009 18:33:15 
SIERRA člen
SIERRA člen

Jj, rafičky budíků nejsou ve tmě vidět. Ale to asi budu řešit tím reflxním lakem a UV ledkou. Prý to funguje dobře...

Obrázek

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 21. srp 2009 13:28:47 
SIERRA závislák
SIERRA závislák

Ještě funguje to že zespod rafiček se seškrábne původní oranžová a zespod se vrazí ledka která tu rafiku podsvítí, nějak tomuhle ale nerozumím, spíš by mi sralo že je tam ta přístrojovka jen na ozdobu a to ještě mizernou když nesvítí tak jak má, už vůbec nemluvě o tom že budík kterej nefunguje je k ničemu i kdyby byl ze zlata.
No ale to je můj názor, majitely pevné nervy ...

Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 21. srp 2009 14:53:14 
SIERRA nejZávislák
SIERRA nejZávislák

No, mě třeba nefunguej palivoměr... :-D , ale tak se mě tu nádrž nechce sundavat :( .

Odpovědět s citací  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]