Gagarin píše:
chalani, čo sa merákov týka, mal som jeden taký "čínsky za kilo" a kontroloval som si s ním snímač otáčok ( klasický led optočlen). dva dni som zabil hľadaním chyby, potom som vymenil merák za "kvalitnejší" kórejský, asi za 3 kilá a zrazu sa mi to rozbehlo. ten parchant čínsky mi bral 3 mA z meraného obvodu čo bol s prehľadom celý výkon fototranzistora a v konečnom dôsledku som na výstupe nameral veľké .... takže lacné meráky niesú žiadna výhra.
No jo, ale to je problem vadneho kusu. A porouchat se muze kazdy merak, vyrobni vadu muze mit take kazdy.
Digitalni meraky i tech nejlevnejsi kategorii maji vstupni odpor 10Mohm. U analogu je to radove mene (tj. horsi).
Sam pouzivam nejradeji prave tyhle levne meraky, ac mam i vyrazne vyssi tridu. Mam i oblibene typy tehlech cinanu :).
Pokud omylem zmerim proud misto napeti, nemusim resit drahou opravu. O merak se take nemusim bat (kradez, poskozeni). A nizka cena ma vyhodu i v tom, ze jich mam nekolik a vzdy je nejaky po ruce (nemusim hledat).
Sam nemam rad drahe meraky predevsim proto, ze jsou casto "moc chytre". Kvuli ruznym funkcim navic sezerou baterky mnohem driv, odezva byva take pomalejsi (hlavne prozvanecka byva hrozna) a pripadny servis je cenove uplne jinde.